Pretraži portal

Učitava se...

ponedjeljak, 19. ožujka 2012.

SLIKE -- "Avaz" tvrdi: Diplomatski skandal tokom posjete Erdoganovog zamjenika!?

SARAJEVO -- Izgleda da nijedna posjeta visokih stranih zvaničnika našoj zemlji ne može proći bez diplomatskog skandala! Posljednji u nizu na neslavnoj listi poteza koji sramote našu državu jeste i posjeta zamjenika turskog premijera Alija Babadžana (Babacan), piše "Dnevni Avaz".

Dolazak prvog čovjeka do premijera Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) i čovjeka koji u osnovi vodi tursku ekonomiju morao je biti prikazan kao stvar od općeg interesa, što podrazumijeva i pripremu susreta na svim nivoima, a prije svega onih na kojima će se definirati ekonomska saradnja i konkretni projekti.

Sve je to bilo neophodno kako bi započela realizacija obećanih turskih investicija u našoj zemlji, a da bi se ta država napokon pomakla naviše s neslavnog osmog mjesta po direktnim investicijama u BiH.

Umjesto svega toga, dolazak visokog zvaničnika prijateljske zemlje predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pokušao je iskoristiti za privatizaciju sastanka, ličnu promociju i sitne šićare nauštrb države. Tako se i moglo dogoditi da je jedan tako visoki zvaničnik iz tako utjecajne zemlje u svijetu došao gotovo u tajnosti!?

Naime, Predsjedništvo BiH je prema nalogu iz Izetbegovićevog ureda od Ministarstva vanjskih poslova BiH zatražilo dva vozila za tursku delegaciju. To je praktično bila jedina informacija koju je dobilo ministarstvo koje vodi vanjske poslove naše države!?

Nakon što se o posjeti počelo pričati u diplomatskim i novinarskim krugovima u Sarajevu, iz MVP-a su s razlogom zatražili informacije o tome šta se dešava i ko će biti na sastanku. Netipično za ozbiljne i uređene države, iz Izetbegovićevog ureda je hladno poručeno da "nema potrebe da iko iz MVP-a bude na sastanku". Prevedeno, planirano je da posjeta bude namijenjena samo za SDA i Bakira Izetbegovića!? Države tu nije bilo.

Tek nakon ove intervencije iz MVP-a, stvar je nastojao spasiti agilni turski ambasador Ahmet Jildiz (Yildiz), koji je kontaktirao ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžiju, te zatražio da se i on susretne s Babadžanom. Budući da je posjeta izvedena navrat-nanos i da je Lagumdžija u to vrijeme bio na službenom putu, susret je održan u Ministarstvu vanjskih poslova, ali u posljednji čas.

 

Svjedoci tvrde da je zamjeniku turskog premijera Babadžanu bilo veoma neugodno što je došlo do očitog diplomatskog skandala. U diplomatskim krugovima u Sarajevu se već prepričava da je šef bh. diplomatije krajnje otvoreno kazao turskoj delegaciji da je "njemu jasno da u nas ima pilićarskih političkih pokušaja jer smo mi mlada demokratija i država, ali da mu nije jasno da takvo nešto dozvoljava turska država koja vuče korijene od moćne imperije".

Kako saznaje "Avaz", Lagumdžija je turskoj delegaciji, također, poručio da, ukoliko budu pristali na ovakve političke podvale, u BiH neće ništa napraviti! Ukazao je kako je važno da se u odnosima između BiH i Turske pojavljuje država BiH, a ne da se od toga prave nekakva privatna sijela ili da se BiH kao država privatizira.

Osim toga, to je antipropaganda politike premijera Erdoana koja snažno afirmira državu, a što se pokazalo i u nedavnim susretima crnogorskog premijera Igora Lukšića i Erdoana, na kojima su dogovoreni izuzetno vrijedni projekti, a razmjena dvije zemlje povećana za dva do tri puta!

Koliko apsurda je zabilježila posjeta visoke turske delegacije potvrđuje i činjenica da ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nije imao informaciju da u posjetu s dopremijerom Babadžanom dolazi i ministar poljoprivrede i stočarstva Mehmed Mehdi Eker. Šarović, naime, od početka svog mandata nastoji doći do sporazuma s Turskom o izvozu našeg mesa u tu zemlju. Na sarajevskom susretu moglo se dogovoriti mnogo toga, ali jednostavno bh. ministar o posjeti nije znao!? Samo ovaj primjer dovoljno ilustrira kako privatiziranje države nanosi ogromne štete našem društvu.

"Avaz" još piše kako je u cijelom nizu gafova zanimljivo spomenuti da je MVP odobrio Predsjedništvu BiH korištenje vozila koja bi vozila tursku državnu delegaciju, no onda se ispostavilo da Turci neće koristiti naše nego automobile Ambasade Turske u Sarajevu!?

(InfoNeretva)

Nema komentara:

Objavi komentar